Skip to content

HOE ZIT HET MET HET UITGANGSVERMOGEN VAN DE VERSTERKER OP LANGE TERMIJN

Hoe zit het met het uitgangsvermogen van de versterker op lange termijn?

Zoals de meeste audioapparatuur, hebben eindversterkers veel specificaties die ons helpen de prestaties en betrouwbaarheid van een versterker te begrijpen.

De meeste fabrikanten, waaronder QSC, specificeren zowel het maximale vermogen (ook wel “instantane” of “burst” genoemd) als het continue vermogen van hun versterkers.

Hoewel geen enkele versterker dit uitgangsvermogen voor een langere periode kan volhouden, geeft het “max. vermogen” een goede indicatie van hoe een versterker presteert op tijdelijke pieken.

Onderstaande grafiek toont de prestaties van de QSC CX-Q Series CX-Q 4K8 en CX-Q 8K8 versterkers in een langdurige continue vermogenstest, uitgevoerd door QSC. Alleen de eerste 17 minuten van de test worden getoond, aangezien de versterkers binnen die tijd een thermisch evenwicht bereiken en er daarna niets wezenlijks verandert.

Beide versterkers sturen hoge impedantiebelastingen aan bij 100V en trekken 600W per kanaal (CX-Q 8K8) en 300 W per kanaal (CX-Q 4K8). Alle kanalen worden belast en aangedreven met sinusgolven. Gedurende de eerste tien seconden is er een geleidelijke beperking van het uitgangsvermogen naarmate de versterker warmer wordt. Een agressievere bescherming vindt plaats tussen 10 en 100 seconden als de versterker de maximaal toegestane bedrijfstemperatuur nadert. Na dit punt stabiliseren het uitgangsvermogen en de bedrijfstemperatuur van de versterker op een niveau dat zowel veilig als duurzaam is. Tijdens deze test vertoonde geen enkel kanaal tekenen van nood, zoals overmatige vervorming, uitschakeling of het niet reproduceren van het audiosignaal.
Terwijl veel versterkers gewoon worden uitgeschakeld bij continu hoog stroomverbruik, zullen de CX-Q-serie versterkers hun uitgangsvermogen onder dezelfde omstandigheden op de juiste manier beperken tot veilige niveaus terwijl ze ononderbroken audio produceren.

Het volledige (Engelstalige) artikel lees je op de website van QSC. Klik hier om naar de website te gaan.

Geïnteresseerd in meer van onze producten? Lees dan ook over: L-Acoustics lanceert K3 en de software support van L-Acoustics LA8

QSC CX-Q 4K8

qsc CX-Q 4K8

QSC CX-Q 8K8

qsc CX-Q 8K8

Facebook
Whatsapp
Twitter
Linkdin